reklama

Gastronómia:Najlepšia varená ryža podľa receptúry s 50-ročnou tradíciou

Existuje množstvo receptov na prípravu ryže so všelijakým výsledkom. Ponúkame Vám recept na prípravu kvalitnej varenej ryže s 50-ročnou tradíciou, ktorý Vás nesklame.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (52)

V úvode nášho blogu sme avizovali, že nebudú chýbať príspevky z oblasti gastronómie.Dnes sa budeme venovať celkom jednoduchej prílohe, ktorú nie je celkom jednoduché pripraviť.

Prajeme Vám dobrú chuť
Prajeme Vám dobrú chuť (zdroj: Foto:Lórant Kulík)

Existuje množstvo receptov na prípravu ryže.Väčšinou je uvarená veľmi nekvalitne,často je rozvarená a lepkavá. Milovníci kvalitných jedál prichádzajú pri konzumácii rozvarenej - zlepenej ryže o svoje ilúzie, o svoje gastrozážitky.

Dnes Vám ponúkame recept s 50-ročnou tradíciou.Pre mnohých nie je tento recept žiadna novinka, ale určite poteší aj mladšiu generáciu.Dodržanie technologického postupu a použitých surovín do posledného detailu, je garanciou úspechu.Ak recept vyskúšate,ryžu budete určite pripravovať oveľa častejšie,ako doteraz.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Uvarená ryža nemá typickú bielu farbu,ale je nelepkavá,každé zrniečko je oddelené
Uvarená ryža nemá typickú bielu farbu,ale je nelepkavá,každé zrniečko je oddelené (zdroj: Foto:Lórant Kulík)

Potrebujeme:

1 hrnček dlhozrnnej ryže

1 maličkú cibuľu

2 hrnčeky vody

2 polievkové lyžičky oleja

1kávovú lyžičku zeleninového ochucovadla

½ kávovej lyžičky soli

Soľ a zeleninové ochucovadlo je možné vynechať.

Postup prípravy ryže:

Recept sme popísali v podrobných detailoch.Na fotografiách je vyobrazený presný technologický postup.

Na prípravu ryže je potrebná železná, prípadne liatinová panvica, ktorá dobre znáša vysoké teploty.Tento recept nerealizujte v bežných kastróloch, tie by sa znehodnotili.

Na varenie odporúčame použiť železnú, prípadne liatinovú panvicu
Na varenie odporúčame použiť železnú, prípadne liatinovú panvicu (zdroj: Foto:Lórant Kulík)

Do hrnca pridáme 1 hrnček ryže.Odporúčame použiť dlhozrnnú ryžu, čo treba zdôrazniť.Dá sa kúpiť v nemenovanom nemeckom obchodnom reťazci(na snímke).Keď potrebujeme uvariť väčšie množstvo, tak platí základné pravidlo.Na varenie ryže použijeme dvakrát toľko vody, koľko je ryže.Presné objemy ľahko odmeráme pomocou hrnčeka.V prípade nedodržania pomeru vody a ryže, nie je zaručená výsledná kvalita.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Ryža v sáčku
Ryža v sáčku (zdroj: Foto:Lórant Kulík)
Množstvo ryže najjednoduchšie odmeráme pomocou hrnčeka
Množstvo ryže najjednoduchšie odmeráme pomocou hrnčeka (zdroj: Foto:Lórant Kulík)

Ryžu úplne na sucho za stáleho miešania upražíme-orestujeme v liatinovej panvici(na snímke), čo je nevyhnutné dodržať.Ďalším najdôležitejším pravidlom je, že ryžu nikdy neumývame.Zrniečka ručne preberieme od menších nečistôt,netreba sa obávať,že ryža nebude čistá.Pražime pri vysokej teplote, vďaka čomu sa zrniečka ryže vydezinfikujú.Porušením týchto základných pravidiel nie je zaručená výsledná kvalita produktu.

Upražená ryža skvele vonia a má zlatožltú farbu
Upražená ryža skvele vonia a má zlatožltú farbu (zdroj: Foto:Lórant Kulík)

Opraženú horúcu ryžu vysypeme na tanier.

Horúca ryža
Horúca ryža (zdroj: Foto:Lórant Kulík)

Dôležitou surovinou na prípravu chutnej ryže je nakrájaná cibuľa

Cibuľu nakrájame na väčšie, aby nezhorela
Cibuľu nakrájame na väčšie, aby nezhorela 

Do prázdnej horúcej panvice pridáme olej a nakrájanú cibuľu, ktorú orestujeme do zlatožlta.Trvá to veľmi krátko,maximálne 30 sekúnd.Dávame pozor,aby sa cibuľa nespálila. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Cibuľu opečieme v malom množstve oleja
Cibuľu opečieme v malom množstve oleja (zdroj: Foto:Lórant Kulík)

Upraženú cibuľu zalejeme 2 hrnčekmi vody, pridáme zeleninové ochucovadlo a soľ.

Na varenie ryže budeme potrebovať dva hrnčeky vody
Na varenie ryže budeme potrebovať dva hrnčeky vody (zdroj: Foto:Lórant Kulík)
Cibuľa, zeleninové ochucovadlo a soľ dodá ryži skvelú chuť
Cibuľa, zeleninové ochucovadlo a soľ dodá ryži skvelú chuť (zdroj: Foto:Lórant Kulík)

Do vody s cibuľkou,zeleninovým ochucovadlom a soľou pridáme upraženú ryžu.Treba zdôrazniť,že ochucovadlo a soľ je možné z receptu vynechať.

Upražená ryža s cibuľkou vyzerá trochu netradične kvôli opečenej cibuľke a upraženej ryži.
Upražená ryža s cibuľkou vyzerá trochu netradične kvôli opečenej cibuľke a upraženej ryži. (zdroj: Foto:Lórant Kulík)

Hrniec prikryjeme a na veľmi malom ohni varíme 15 minút.Dôležité je dodržať ďalšie najdôležitejšie pravidlo.Ryžu počas varenia nikdy nemiešame.Ku koncu varenia treba dávať pozor na to, aby sa ryža nepripiekla ku dnu nádoby.Sú to trošku neobvyklé pravidlá, ale sú garanciou úspechu.

Ryža je hotová, hodí sa ako príloha ku všetkým jedlám
Ryža je hotová, hodí sa ako príloha ku všetkým jedlám (zdroj: Foto:Lórant Kulík)

Môže sa stať, že ryža bude ešte čiastočne nedovarená, v tom prípade pridáme 1 dcl vody a varíme ešte niekoľko minút.Z vlastných skúseností vieme, že sa ryža môže aj rozvariť.Vysvetlenie je jednoduché.Každá ryža je iná, jedna sa uvarí skôr, iná neskôr. Recept sa dá doladiť väčším,prípadne s menším množstvom vody. Uvarená ryža nesmie byť mäkká a lepkavá, má mať príjemnú konzistenciu. Ak sa stane že sa ryža rozvarí, treba pri varení použiť menšie množstvo vody.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Odporúčame používať vždy ryžu od jedného výrobcu z tej istej predajne, aby sa nevyskytovali uvedené problémy. Ak si recept odskúšate s ryžou iba z jednej predajne a budete používať vždy tú istú značku, tak Vás recept nesklame.

Prajeme Vám dobrú chuť
Prajeme Vám dobrú chuť (zdroj: Foto:Lórant Kulík)

Ďalšie recepty sú dostupné kliknutím na link:

https://kulik.blog.sme.sk/c/514270/gastronomia-kapor-na-masle-jednoduchy-recept-pre-zaciatocnikov.html

https://kulik.blog.sme.sk/c/513059/gastronomia-holubky-klasicke-plnene-kapustove-listy.html

https://kulik.blog.sme.sk/c/513442/gastronomia-jednoduchy-recept-na-leco-s-ktorym-si-bez-problemov-poradia-aj-zaciatocnici.html

https://kulik.blog.sme.sk/c/513871/gastronomia-sampinony-na-smotane-rychlo-lacno-a-chutne.html

Lórant Kulík

Lórant Kulík

Bloger 
  • Počet článkov:  270
  •  | 
  • Páči sa:  1 608x

Po úspešnom absolvovaní Fakulty elektrotechniky a informatiky Technickej univerzity v Košiciach som začal v roku 1997 spolupracovať s denníkom Korzo. Od roku 1998 do mája 2018 som aktívne prispieval z publicistickými článkami a reportážnymi fotografiami do rubrík História, Hobby a Varenie, ktoré pravidelne uverejňoval denník Korzár a Košický večer. Moje príspevky na tému Varenie vychádzali v roku 2006 aj v denníku Nový Čas.V regionálnych denníkoch som sa v publicistických príspevkoch venoval numizmatike, filatelii a ďalším záľubám, ktoré som ilustroval vlastnými fotografiami. Rubrika Hobby v od júna 2018 už nevychádza. Tento blog je voľným pokračovaním na uvedené témy. Je určený pre každého, kto má rád históriu, umenie a rád varí. Trojročné štúdium Dejín umenia na UTV Technickej univerzity v Košiciach som úspešne ukončil v roku 2020 a v roku 2021 Žurnalistické praktikum na akademickej pôde UTV UNIZA v Žiline. Od roku 2023 som členom Združenia historikov moderného výtvarného umenia. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu