Gastronómia: Holúbky-Klasické plnené kapustové listy

Autor: Lórant Kulík | 21.7.2019 o 9:20 | (upravené 23.7.2019 o 8:01) Karma článku: 7,46 | Prečítané:  3273x

Existuje množstvo receptov na plnené kapustové listy, ktoré sú známe aj ako holúbky.Každý môže použiť suroviny podľa vlastného výberu.Ponúkame základnú verziu receptu s tradičnými surovinami.

Tento recept je veľmi  variabilný. Na prípravu plnených kapustových listov môžeme použiť sladkú, ale aj kyslú kapustu. Ďalšou surovinou je ryža, ktorú sa dá bez problémov zameniť s krúpami. Čo sa týka výberu mäsa, tak na prípravu chutných závitkov je možné použiť bravčové, kuracie, morčacie a iné.Určite sme nespomenuli všetky, vegetariáni nahrádzajú mäso sójou.Dôležitou  surovinou je tuk, ktorý v mnohých prípadoch je kameňom úrazu. Kapusta najviac chutí s bravčovou masťou, ktorá nie je najzdravšia. V mnohých oblastiach varia kapustu so slaninou,ktorá nahrádza masť.Vegetariáni a milovníci zdravej výživy môžu bravčovú masť nahradiť slnečnicovým,prípadne olivovým olejom. Keď použijeme nie mastné mäsá a olivový olej,tak plnky môžu byť tvrdšie.

Základný recept ktorý uvádzame, si môže zámenou surovín každý prispôsobiť podľa vlastných požiadaviek.

Potrebujeme:

500 g bravčového pliecka

150 g ryže

250 ml vody

1 cibuľu

1 kg kyslých kapustových listov

1 kávovú lyžičku mletého čierneho korenia

1 kávovú lyžičku mletej červenej papriky

1 polievkovú lyžicu bravčovej masti

1 polievkovú lyžicu oleja

1 paradajkový pretlak

Soľ podľa chuti

Postup:

Ryžu umyjeme a predvaríme v slanej vode do polomäkka, môžeme použiť viac,alebo menej ryže.Do plnky je vhodná aj surová,uvarí sa s naplnenými kapustovými rolkami.

Cibuľu nakrájame a usmažíme do sklovita na oleji a bravčovej masti.Keď pripravujeme zdravšiu verziu receptu,tak použijeme olivový olej.

Mleté mäso zmiešame s uvarenou ryžou a usmaženou cibuľou na masti. Dochutíme soľou, mletým čiernym korením a s červenou paprikou.Podľa vlastnej chuti, je možné pridať aj 2 strúčiky roztlačeného cesnaku a ďalšie koreniny.Všetko spolu dobre premiešame.

Kapustové listy pripravíme na plnenie.Na listoch orežeme hrubé stopky, aby sa dali závitky ľahko zrolovať.Ak sú veľké, tak ich rozrežeme na polovičku.

Do pripravených listov dáme lyžicu plnky. Kapustový list rovno zrolujeme a oba konce zatlačíme.Opakovaním tohto postupu naplníme všetky.

Hotové kapustové závitky ukladáme do hrnca s usmaženou cibuľou

Naplnené kapustové listy zalejeme vodou,pridáme paradajkový pretlak,dochutíme soľou.Vrch posypeme nadrobno nakrájanou kapustou.Prikryjeme a pomaly varíme asi 50 minút.Skontrolujeme, či je už kapusta uvarená,ak nie ešte varíme.

Po 50 minútach skontrolujeme, či sú kapustové listy uvarené.Ak nie tak ešte varíme asi 10 minút

Hotovú kapustu podávame so zemiakovou kašou,alebo s chlebom

Prajeme Vám dobrú chuť!

Ďalší recept na prípravu ryže s 50-ročnou tradíciou je dostupný kliknutím na link:

https://kulik.blog.sme.sk/c/512678/gastronomianajlepsia-varena-ryza-podla-receptury-s-50-rocnou-tradiciou.html

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Už ste čítali?