reklama

Gastronómia: Holúbky-Klasické plnené kapustové listy

Existuje množstvo receptov na plnené kapustové listy, ktoré sú známe aj ako holúbky.Každý môže použiť suroviny podľa vlastného výberu.Ponúkame základnú verziu receptu s tradičnými surovinami.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Tento recept je veľmi variabilný. Na prípravu plnených kapustových listov môžeme použiť sladkú, ale aj kyslú kapustu. Ďalšou surovinou je ryža, ktorú sa dá bez problémov zameniť s krúpami. Čo sa týka výberu mäsa, tak na prípravu chutných závitkov je možné použiť bravčové, kuracie, morčacie a iné.Určite sme nespomenuli všetky, vegetariáni nahrádzajú mäso sójou.Dôležitou surovinou je tuk, ktorý v mnohých prípadoch je kameňom úrazu. Kapusta najviac chutí s bravčovou masťou, ktorá nie je najzdravšia. V mnohých oblastiach varia kapustu so slaninou,ktorá nahrádza masť.Vegetariáni a milovníci zdravej výživy môžu bravčovú masť nahradiť slnečnicovým,prípadne olivovým olejom. Keď použijeme nie mastné mäsá a olivový olej,tak plnky môžu byť tvrdšie.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Plnené kapustové listy
Plnené kapustové listy (zdroj: Foto:Lórant Kulík)

Základný recept ktorý uvádzame, si môže zámenou surovín každý prispôsobiť podľa vlastných požiadaviek.

Potrebujeme:

500 g bravčového pliecka

150 g ryže

250 ml vody

1 cibuľu

1 kg kyslých kapustových listov

1 kávovú lyžičku mletého čierneho korenia

1 kávovú lyžičku mletej červenej papriky

1 polievkovú lyžicu bravčovej masti

1 polievkovú lyžicu oleja

1 paradajkový pretlak

Soľ podľa chuti

Postup:

Ryžu umyjeme a predvaríme v slanej vode do polomäkka, môžeme použiť viac,alebo menej ryže.Do plnky je vhodná aj surová,uvarí sa s naplnenými kapustovými rolkami.

Tento recept je veľmi  variabilný. Na prípravu plnených kapustových listov môžeme použiť sladkú, ale aj kyslú kapustu. Ďalšou surovinou je ryža, ktorú sa dá bez problémov zameniť s krúpami.
Tento recept je veľmi variabilný. Na prípravu plnených kapustových listov môžeme použiť sladkú, ale aj kyslú kapustu. Ďalšou surovinou je ryža, ktorú sa dá bez problémov zameniť s krúpami.  (zdroj: Foto:Lórant Kulík)

Cibuľu nakrájame a usmažíme do sklovita na oleji a bravčovej masti.Keď pripravujeme zdravšiu verziu receptu,tak použijeme olivový olej.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Nakrájanú cibuľu usmažíme do sklovita na tuku
Nakrájanú cibuľu usmažíme do sklovita na tuku (zdroj: Foto:Lórant Kulík)

Mleté mäso zmiešame s uvarenou ryžou a usmaženou cibuľou na masti. Dochutíme soľou, mletým čiernym korením a s červenou paprikou.Podľa vlastnej chuti, je možné pridať aj 2 strúčiky roztlačeného cesnaku a ďalšie koreniny.Všetko spolu dobre premiešame.

Mleté mäso  zmiešame s koreninami, ryžou, so smaženou cibuľkou s tukom
Mleté mäso zmiešame s koreninami, ryžou, so smaženou cibuľkou s tukom (zdroj: Foto:Lórant Kulík)

Kapustové listy pripravíme na plnenie.Na listoch orežeme hrubé stopky, aby sa dali závitky ľahko zrolovať.Ak sú veľké, tak ich rozrežeme na polovičku.

Ak sú kapustové listy príliš kyslé,môžeme ich prepláchnuť studenou vodou
Ak sú kapustové listy príliš kyslé,môžeme ich prepláchnuť studenou vodou (zdroj: Foto:Lórant Kulík)

Do pripravených listov dáme lyžicu plnky. Kapustový list rovno zrolujeme a oba konce zatlačíme.Opakovaním tohto postupu naplníme všetky.

Orežeme hrubšiu stopku,pridáme plnku a listy zrolujeme
Orežeme hrubšiu stopku,pridáme plnku a listy zrolujeme (zdroj: Foto:Lórant Kulík)
Naplnená kapustová rolka
Naplnená kapustová rolka (zdroj: Foto:Lórant Kulík)

Hotové kapustové závitky ukladáme do hrnca s usmaženou cibuľou

Vo väčšom hrnci zrolované plnky poukladáme vedľa seba
Vo väčšom hrnci zrolované plnky poukladáme vedľa seba (zdroj: Foto:Lórant Kulík)
Zvyšok kyslej kapusty nakrájame nadrobno.Ak sa zvýši málo kapusty z nepotrebných listov, tak môžeme použiť aj sladkú kapustu
Zvyšok kyslej kapusty nakrájame nadrobno.Ak sa zvýši málo kapusty z nepotrebných listov, tak môžeme použiť aj sladkú kapustu (zdroj: Foto:Lórant Kulík)

Naplnené kapustové listy zalejeme vodou,pridáme paradajkový pretlak,dochutíme soľou.Vrch posypeme nadrobno nakrájanou kapustou.Prikryjeme a pomaly varíme asi 50 minút.Skontrolujeme, či je už kapusta uvarená,ak nie ešte varíme.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Po 50 minútach skontrolujeme, či sú kapustové listy uvarené.Ak nie tak ešte varíme asi 10 minút

Plnené kapustové listy sú hotové
Plnené kapustové listy sú hotové (zdroj: Foto:Lórant Kulík)

Hotovú kapustu podávame so zemiakovou kašou,alebo s chlebom

Plnené kapustové listy podávame so zemiakovou kašou,alebo s chlebom
Plnené kapustové listy podávame so zemiakovou kašou,alebo s chlebom (zdroj: Foto:Lórant Kulík)

Prajeme Vám dobrú chuť!

Ďalší recept na prípravu ryže s 50-ročnou tradíciou je dostupný kliknutím na link:

https://kulik.blog.sme.sk/c/512678/gastronomianajlepsia-varena-ryza-podla-receptury-s-50-rocnou-tradiciou.html

Lórant Kulík

Lórant Kulík

Bloger 
  • Počet článkov:  270
  •  | 
  • Páči sa:  1 608x

Po úspešnom absolvovaní Fakulty elektrotechniky a informatiky Technickej univerzity v Košiciach som začal v roku 1997 spolupracovať s denníkom Korzo. Od roku 1998 do mája 2018 som aktívne prispieval z publicistickými článkami a reportážnymi fotografiami do rubrík História, Hobby a Varenie, ktoré pravidelne uverejňoval denník Korzár a Košický večer. Moje príspevky na tému Varenie vychádzali v roku 2006 aj v denníku Nový Čas.V regionálnych denníkoch som sa v publicistických príspevkoch venoval numizmatike, filatelii a ďalším záľubám, ktoré som ilustroval vlastnými fotografiami. Rubrika Hobby v od júna 2018 už nevychádza. Tento blog je voľným pokračovaním na uvedené témy. Je určený pre každého, kto má rád históriu, umenie a rád varí. Trojročné štúdium Dejín umenia na UTV Technickej univerzity v Košiciach som úspešne ukončil v roku 2020 a v roku 2021 Žurnalistické praktikum na akademickej pôde UTV UNIZA v Žiline. Od roku 2023 som členom Združenia historikov moderného výtvarného umenia. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu