reklama

Gastronómia: Zemiakové placky - Haruľa - Recept overený viacerými generáciami

Príprava zemiakových placiek je jednoduchá a nenáročná, ktorú bez problémov zvládne mladšia aj staršia generácia. V dnešnom fotorecepte Vám prinášame návod na prípravu tradičnej slovenskej pochúťky.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (10)

Potrebujeme:

1 kg zemiakov /to je asi 10 ks stredne veľkých/
1 vajíčko
3-4 PL hladkej múky
1 cibuľu
3-4 strúčiky cesnaku
mleté čierne korenie
majoránku
soľ

Postup:

Zemiaky ošúpeme a umyjeme

Zemiaky očistíme a umyjeme
Zemiaky očistíme a umyjeme (zdroj: Foto: Lórant Kulík)

Očistené zemiaky nastrúhame

Očistené zemiaky nastrúhame
Očistené zemiaky nastrúhame (zdroj: Foto: Lórant Kulík)

Dôležitými surovinami na prípravu zemiakových placiek je múka, cesnak, mleté čierne korenie a soľ. K nastrúhaným zemiakom pridáme múku, roztlačený cesnak, koreniny a soľ.Môžeme pridať aj roztlačenú cibuľu a majoránku.

Dôležitou surovinou je múka, cesnak a mleté čierne korenie
Dôležitou surovinou je múka, cesnak a mleté čierne korenie (zdroj: Foto: Lórant Kulík)

Pridáme vajíčko

Pridáme vajíčko
Pridáme vajíčko (zdroj: Foto: Lórant Kulík)

Vymiešame zemiakové cesto

Cesto dokonale premiešame
Cesto dokonale premiešame (zdroj: Foto: Lórant Kulík)

Pečieme na panvici v oleji. Placky môžu mať ľubovoľný tvar, môžu byť menšie, ale aj väčšie. Dôležité je, aby mali dostatočnú hrúbku.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Placky pečieme v oleji
Placky pečieme v oleji (zdroj: Foto: Lórant Kulík)

Upečené placky servírujeme, kým sú čerstvé

Zemiakové placky
Zemiakové placky (zdroj: Foto: Lórant Kulík)

Sú známe aj ďalšie varianty receptu, ktoré sa môžu líšiť v jednotlivých regiónoch. Rešpektujeme, ceníme a vážime si všetky verzie, miestne a rodinné varianty tohto receptu. Uvádzame tradičný klasický recept na prípravu zemiakových placiek. Každý si môže recept prispôsobiť a dochutiť podľa vlastných zvykov.

Prajeme Vám dobrú chuť!

Ďalšie recepty sú dostupné kliknutím na link:

https://kulik.blog.sme.sk/c/514763/gastronomia-vyprazany-bravcovy-rezen-x-rocny-recept-overeny-casom.html?ref=najcit7dni

https://kulik.blog.sme.sk/c/514270/gastronomia-kapor-na-masle-jednoduchy-recept-pre-zaciatocnikov.html

SkryťVypnúť reklamu
reklama

https://kulik.blog.sme.sk/c/513059/gastronomia-holubky-klasicke-plnene-kapustove-listy.html

https://kulik.blog.sme.sk/c/512678/gastronomianajlepsia-varena-ryza-podla-receptury-s-50-rocnou-tradiciou.html

https://kulik.blog.sme.sk/c/513442/gastronomia-jednoduchy-recept-na-leco-s-ktorym-si-bez-problemov-poradia-aj-zaciatocnici.html

https://kulik.blog.sme.sk/c/515207/gastronomia-bryndzove-halusky-recept-na-pripravu-slovenskej-narodnej-pochutky.html

https://kulik.blog.sme.sk/c/513871/gastronomia-sampinony-na-smotane-rychlo-lacno-a-chutne.html

Lórant Kulík

Lórant Kulík

Bloger 
  • Počet článkov:  270
  •  | 
  • Páči sa:  1 608x

Po úspešnom absolvovaní Fakulty elektrotechniky a informatiky Technickej univerzity v Košiciach som začal v roku 1997 spolupracovať s denníkom Korzo. Od roku 1998 do mája 2018 som aktívne prispieval z publicistickými článkami a reportážnymi fotografiami do rubrík História, Hobby a Varenie, ktoré pravidelne uverejňoval denník Korzár a Košický večer. Moje príspevky na tému Varenie vychádzali v roku 2006 aj v denníku Nový Čas.V regionálnych denníkoch som sa v publicistických príspevkoch venoval numizmatike, filatelii a ďalším záľubám, ktoré som ilustroval vlastnými fotografiami. Rubrika Hobby v od júna 2018 už nevychádza. Tento blog je voľným pokračovaním na uvedené témy. Je určený pre každého, kto má rád históriu, umenie a rád varí. Trojročné štúdium Dejín umenia na UTV Technickej univerzity v Košiciach som úspešne ukončil v roku 2020 a v roku 2021 Žurnalistické praktikum na akademickej pôde UTV UNIZA v Žiline. Od roku 2023 som členom Združenia historikov moderného výtvarného umenia. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu