reklama

Gastronómia: Fliačky s kyslou kapustou- Tradičný recept našich predkov

Mladá generácia si rada pochutná na tradičných receptoch našich predkov. Fliačky s kyslou kapustou nie sú náročné ani na suroviny, ani na prípravu. S fliačkami si poradia aj menej skúsení kuchári, ktorí varia iba sporadicky.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (18)

  Potrebujeme:

  • 300g kyslej kapusty

  • 150g cestovín (fliačky)

  • 1 menšiu cibuľu

  • slaninu

  • olej

  • soľ

 Postup:

 Nadrobno nakrájanú cibuľu opražíme na oleji

Cibuľu nakrájame na krúžky a opražíme na oleji
Cibuľu nakrájame na krúžky a opražíme na oleji (zdroj: Foto: Lórant Kulík)

Pridáme nakrájanú kyslú kapustu. Podľa potreby pridáme trošku vody. Prikryjeme, občas premiešame, kapustu dusíme do mäkka.

K opraženej cibuli pridáme nakrájanú kyslú kapustu, prikryjeme a dusíme kým kapusta nezmäkne
K opraženej cibuli pridáme nakrájanú kyslú kapustu, prikryjeme a dusíme kým kapusta nezmäkne (zdroj: Foto: Lórant Kulík)

Kým sa kapusta dusí, tak necháme v hrnci zovrieť vodu

Počkáme kým voda začne vrieť, pridáme soľ
Počkáme kým voda začne vrieť, pridáme soľ (zdroj: Foto: Lórant Kulík)

Medzitým pripravíme cestoviny, ktoré budeme variť

Najjednoduchší a najrýchlejší spôsob je použiť hotové cestoviny z obchodu
Najjednoduchší a najrýchlejší spôsob je použiť hotové cestoviny z obchodu (zdroj: Foto: Lórant Kulík)

Cestoviny varíme, kým nezmäknú podľa odporúčania, ktoré je uvedené na obale.

Domáce cestoviny je potrebné variť kratšie, cestoviny z obchodu varíme podľa uvedeného návodu
Domáce cestoviny je potrebné variť kratšie, cestoviny z obchodu varíme podľa uvedeného návodu (zdroj: Foto: Lórant Kulík)

Uvarené cestoviny precedíme

Uvarené cestoviny precedíme
Uvarené cestoviny precedíme (zdroj: Foto: Lórant Kulík)

Medzitým nakrájame slaninu

Slaninu nakrájame na drobné kocky
Slaninu nakrájame na drobné kocky (zdroj: Foto: Lórant Kulík)

Nakrájanú slaninu opražíme

Nakrájanú slaninu opražíme
Nakrájanú slaninu opražíme (zdroj: Foto: Lórant Kulík)

K uvareným cestovinám pridáme masť z opečenej slaniny, soľ a dusenú kyslú kapustu.Všetko dobre premiešame, ak je potrebné ešte dochutíme soľou a korením.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
K uvareným cestovinám pridáme masť z opraženej slaniny, soľ a dusenú kyslú kapustu.Všetko dokonale premiešame
K uvareným cestovinám pridáme masť z opraženej slaniny, soľ a dusenú kyslú kapustu.Všetko dokonale premiešame (zdroj: Foto: Lórant Kulík)

Hotové kapustové fliačky podávame čerstvé.Slaninu môžeme dať na vrch taniera, ale môžeme aj zmiešať s cestovinami pri príprave fliačok.

Fliačky s kyslou kapustou podávame čerstvé
Fliačky s kyslou kapustou podávame čerstvé (zdroj: Foto:Lórant Kulík)

Sú známe aj ďalšie varianty receptu, ktoré sa môžu líšiť v jednotlivých regiónoch. Rešpektujeme, ceníme a vážime si všetky verzie, miestne a rodinné varianty tohto receptu. Uvádzame tradičný klasický recept na fliačky s kyslou kapustou. Každý si môže recept prispôsobiť a dochutiť podľa vlastných zvykov.

Prajeme Vám dobrú chuť!

Ďalšie recepty sú dostupné kliknutím na link:

https://kulik.blog.sme.sk/c/515752/gastronomia-zemiakove-placky-harula-recept-overeny-viacerymi-generaciami.html

SkryťVypnúť reklamu
reklama

https://kulik.blog.sme.sk/c/514763/gastronomia-vyprazany-bravcovy-rezen-x-rocny-recept-overeny-casom.html?ref=najcit7dni

https://kulik.blog.sme.sk/c/514270/gastronomia-kapor-na-masle-jednoduchy-recept-pre-zaciatocnikov.html

https://kulik.blog.sme.sk/c/513059/gastronomia-holubky-klasicke-plnene-kapustove-listy.html

https://kulik.blog.sme.sk/c/512678/gastronomianajlepsia-varena-ryza-podla-receptury-s-50-rocnou-tradiciou.html

https://kulik.blog.sme.sk/c/513442/gastronomia-jednoduchy-recept-na-leco-s-ktorym-si-bez-problemov-poradia-aj-zaciatocnici.html

https://kulik.blog.sme.sk/c/515207/gastronomia-bryndzove-halusky-recept-na-pripravu-slovenskej-narodnej-pochutky.html

SkryťVypnúť reklamu
reklama

https://kulik.blog.sme.sk/c/513871/gastronomia-sampinony-na-smotane-rychlo-lacno-a-chutne.html

Lórant Kulík

Lórant Kulík

Bloger 
  • Počet článkov:  270
  •  | 
  • Páči sa:  1 608x

Po úspešnom absolvovaní Fakulty elektrotechniky a informatiky Technickej univerzity v Košiciach som začal v roku 1997 spolupracovať s denníkom Korzo. Od roku 1998 do mája 2018 som aktívne prispieval z publicistickými článkami a reportážnymi fotografiami do rubrík História, Hobby a Varenie, ktoré pravidelne uverejňoval denník Korzár a Košický večer. Moje príspevky na tému Varenie vychádzali v roku 2006 aj v denníku Nový Čas.V regionálnych denníkoch som sa v publicistických príspevkoch venoval numizmatike, filatelii a ďalším záľubám, ktoré som ilustroval vlastnými fotografiami. Rubrika Hobby v od júna 2018 už nevychádza. Tento blog je voľným pokračovaním na uvedené témy. Je určený pre každého, kto má rád históriu, umenie a rád varí. Trojročné štúdium Dejín umenia na UTV Technickej univerzity v Košiciach som úspešne ukončil v roku 2020 a v roku 2021 Žurnalistické praktikum na akademickej pôde UTV UNIZA v Žiline. Od roku 2023 som členom Združenia historikov moderného výtvarného umenia. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu