reklama

Gastronómia: Lokše bandurkové - Zemiakové lokše majú - X - ročnú tradíciu na Slovensku

Nie je našim cieľom variť recepty, ku ktorým treba 37 surovín z 5 predajní. Nebudeme variť jedlá typu krémové šafránové rizoto s cuketovými tagliatte s píniovými orieškami, ale jednoduché fotorecepty, dnes Lokše bandurkové.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Potrebujeme:

1kg zemiakov

300 g polohrubej múky

125g masla

soľ

Postup:

Zemiaky uvaríme v šupke, ale môžeme ich variť aj bez šupky.

Zemiaky uvaríme v šupke
Zemiaky uvaríme v šupke (zdroj: Foto: Lórant Kulík)

Uvarené zemiaky ošúpeme.

Uvarené zemiaky ošúpeme
Uvarené zemiaky ošúpeme (zdroj: Foto: Lórant Kulík)

Uvarené a očistené zemiaky popučíme.

Zemiaky popučíme
Zemiaky popučíme (zdroj: Foto: Lórant Kulík)

 Počkáme kým zemiaky vychladnú, pridáme múku a soľ.

K zemiakom pridáme múku a soľ
K zemiakom pridáme múku a soľ (zdroj: Foto: Lórant Kulík)

Vypracujeme zemiakové cesto.

Vypracujeme zemiakové cesto
Vypracujeme zemiakové cesto (zdroj: Foto: Lórant Kulík)

Zemiakové cesto vytvarujeme ako valček a nakrájame na približne rovnaké kusy (na snímke).

Zo zemiakového cesta vytvarujeme valček, ktorý nakrájame na približne rovnaké kusy
Zo zemiakového cesta vytvarujeme valček, ktorý nakrájame na približne rovnaké kusy (zdroj: Foto: Lórant Kulík)

Na doske vyvaľkáme lokše do kruhovitého tvaru.Dávame pozor, aby mali prijateľnú hrúbku a neboli tenké.

Na drevenej doske vyvaľkáme cesto do kruhovitého tvaru
Na drevenej doske vyvaľkáme cesto do kruhovitého tvaru (zdroj: Foto: Lórant Kulík)

Pečieme z oboch strán na suchej panvici. Upečené lokše potrieme rozpusteným maslom.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Zemiakové lokše pečieme z oboch strán na suchej panvici
Zemiakové lokše pečieme z oboch strán na suchej panvici 

Hotové lokše môžeme stočiť, podobne ako palacinky.

Hotové lokše môžeme podávať aj stočené
Hotové lokše môžeme podávať aj stočené (zdroj: Foto: Lórant Kulík)

 Alebo ich môžeme prehnúť do trojuholníka.

Môžeme lokše servírovať aj tak, že ich prehneme do trojuholníka
Môžeme lokše servírovať aj tak, že ich prehneme do trojuholníka (zdroj: Foto: Lórant Kulík)

Sú známe aj ďalšie varianty receptu, ktoré sa môžu líšiť v jednotlivých regiónoch. Rešpektujeme, ceníme a vážime si všetky verzie, miestne a rodinné varianty tohto receptu. Uvádzame tradičný klasický recept na zemiakové lokše. Každý si môže recept prispôsobiť a dochutiť podľa vlastných zvykov.

Prajeme Vám dobrú chuť!

Ďalšie recepty sú dostupné kliknutím na link:

https://kulik.blog.sme.sk/c/514763/gastronomia-vyprazany-bravcovy-rezen-x-rocny-recept-overeny-casom.html?ref=najcit7dni

https://kulik.blog.sme.sk/c/515752/gastronomia-zemiakove-placky-harula-recept-overeny-viacerymi-generaciami.html

SkryťVypnúť reklamu
reklama

https://kulik.blog.sme.sk/c/514270/gastronomia-kapor-na-masle-jednoduchy-recept-pre-zaciatocnikov.html

https://kulik.blog.sme.sk/c/513059/gastronomia-holubky-klasicke-plnene-kapustove-listy.html

https://kulik.blog.sme.sk/c/516273/gastronomia-fliacky-s-kyslou-kapustou-tradicny-recept-nasich-predkov.html

https://kulik.blog.sme.sk/c/512678/gastronomianajlepsia-varena-ryza-podla-receptury-s-50-rocnou-tradiciou.html

https://kulik.blog.sme.sk/c/513442/gastronomia-jednoduchy-recept-na-leco-s-ktorym-si-bez-problemov-poradia-aj-zaciatocnici.html

https://kulik.blog.sme.sk/c/515207/gastronomia-bryndzove-halusky-recept-na-pripravu-slovenskej-narodnej-pochutky.html

SkryťVypnúť reklamu
reklama

https://kulik.blog.sme.sk/c/513871/gastronomia-sampinony-na-smotane-rychlo-lacno-a-chutne.html

Lórant Kulík

Lórant Kulík

Bloger 
  • Počet článkov:  270
  •  | 
  • Páči sa:  1 608x

Po úspešnom absolvovaní Fakulty elektrotechniky a informatiky Technickej univerzity v Košiciach som začal v roku 1997 spolupracovať s denníkom Korzo. Od roku 1998 do mája 2018 som aktívne prispieval z publicistickými článkami a reportážnymi fotografiami do rubrík História, Hobby a Varenie, ktoré pravidelne uverejňoval denník Korzár a Košický večer. Moje príspevky na tému Varenie vychádzali v roku 2006 aj v denníku Nový Čas.V regionálnych denníkoch som sa v publicistických príspevkoch venoval numizmatike, filatelii a ďalším záľubám, ktoré som ilustroval vlastnými fotografiami. Rubrika Hobby v od júna 2018 už nevychádza. Tento blog je voľným pokračovaním na uvedené témy. Je určený pre každého, kto má rád históriu, umenie a rád varí. Trojročné štúdium Dejín umenia na UTV Technickej univerzity v Košiciach som úspešne ukončil v roku 2020 a v roku 2021 Žurnalistické praktikum na akademickej pôde UTV UNIZA v Žiline. Od roku 2023 som členom Združenia historikov moderného výtvarného umenia. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu