Načítavam moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Gastronómia: Šampiňóny na smotane rýchlo, lacno a chutne (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku


Hodnoť

 

to fakt na 250 g húb až 2 dcl oleja?
 
Hodnoť

1 dcl

1 dcl oleja?! To vazne?!
Paprika v hubach - nikdy.
 
Hodnoť

 

cech šéfkuchárov prečo nepodal na tohto človeka aj na sme žalobu, že šíria takéto gastonomické nechutnosti, lacno, rýcho a nechutne
 

Taký ste múdry,

Že nemáte odvahu ani na to, aby ste odhalili svoju totožnosť.Pokiaľ sa predstavíte svojim vlastným menom a nebudete diskutovať anonymne,tak ako autor článku ochotne budem s vami diskutovať na danú tému.
 

Keby vás pochválil,

tak by vám až tak neprekážalo, že je anonymný. Aký je rozdiel, keď svoj názor napíše ako "najmudrejsinasvete" alebo ako Ján Novák, pán 1301176?
 
Hodnoť

 

mnam a taketo cestoviny som este nejedla. Kde ich dostat? Dakujem za tip
 
Hodnoť

dovolím si radu

ak chcete huby dusiť, tak ich nepodlievajte takým veľkým množstvom vody, lebo ich nedusíte, ale varíte.
 
Hodnoť

 

Rychle a lacne zufalstvo, ktore sa tvari ako kvalitna gastronomia ...
 

Panička

isto odstojí každý deň pri sporáku 2 až 3 hodiny, varí minimálne zo 6 surovín, 3 krát do týždňa jedlá z čerstvých morských príšer. Niečo mi hovorí, že namiesto tých príšer máte doma 3x do týždňa špagety poliate kečupom.
 

 

"Nieco" mi hovori ze .... .... ..... ................ "
Treba sa obratit na odborneho lekara, urcite dokazu pomoct ...
 
Hodnoť

Je zaujímavé, ako rýchlo...

...sa zmenil recept:
4. 8. o 07:35 hod. išlo na 250 gramov húb (šampiňonov) 2 dcl oleja, potom 1 dcl oleja a napokon, o 10:48 hod. - už len 0,5 dcl oleja.
Dávať do húb olej, dokonca vo väčších množstvách, a potom ešte aj smotanu, ktorá je dosť "mastná" - tak z toho musí vzniknúť mimoriadne na žalúdok ťažké jedlo. V žiadnom prípade by som ho neodporúčal jesť deťom, napr. vo veku okolo 4 - 6 rokov. Huby všeobecne sú ťažko stráviteľné, a ak má byť v nich naliaty aj olej (aký - to nevieme) a navyše smotana... Nuž, na žalúdok, na žlčník, na pankreas jedlo "ako stvorené."
V našej domácnosti sa huby i hríby najčastejšie konzumujú v praženici alebo na spôsob leča. Prípadne nakladané v octe - rýdziky, malé hríbiky či malé plávky, kuriatka, sliziaky...
 
Hodnoť

 

Co ma tato prisernost spolocne s gastronomiou?
 

 

Pozeráš sa na to zle. Majster Satinský mal porekadlo: Papáme preto, aby sme sa dobre vyk akali.
Táto lahôdka to spĺňa na 100%
 

 

Na "gastronomiu" blogera sa mi skor hodi zname "Nezijem aby som jedol, jem aby som nepil nalacno"
 
Hodnoť

Do húb nepatrí olej.

Naopak nepostrádateľné je čierne korenie a zelená petržlenová vňať. Zvyšné ingrediencie ako saturejka, cesnak, bobkový list či pamajorán sa dáva podľa toho, čo plánujeme ukuchtiť. Iné to bude pri paprikáši, iné pri omáčkach a zas iné pri mäse na štave s hubami a hríbovom rizote. Taký Trubec lievikovitý napríklad arómou pri "číne" predčí nevábne Judášovo uvho. To je práve pri hubách to najlepšie, že pri ich príprave na stovky spôsobov sa medze fantázii nekladú.
Tiež robiť omáčku z kupovaných šampiónov je, ako omáčka z papiera, ani chuť ani aróma. Veď práve aróma je to, čo robí huby hubami. Dokonca niektoré sú natoľko aromatické, že citlivým osobám môžu spôsobiť ťažkosti (Strmuľka inovaťová), V tom prípade sa použijú v zmesi s inými.
Ďalej, o tom varení sú protichodné názory. Málokto vie, že niektoré jedlé druhy sú v surovom stave jedovaté (H. zrnitohlúbikový, všetky druhy sfarbujúcich sa hríbov tiež), prípadne spôsobuhjú rozpad erytrocytov (Pôvabnica fialová). Drevokazné huby a kuriatka sú naopak húževnaté, trocha varu im neuškodí. Ideálne okolo 15 minút. Sušené hríby je naopak dobré namáčať.
V prípade varenia sa vývar nevylieva, ale po scedení sa použije na podlievanie.
A nakoniec, keďže je reč o omáčke, aspoň jeden recept na dubákovú omáčku k cestovinám:
Sušené dubáky (hocijaké hríbovité a kozáky) sa nechajú namočiť aspoň na hodinu. po krátkom povarení sa scedia. Scedené hríby sa dajú na masť s opraženou cibuľkou aq krátzko orestovaným cesnakom, pridá sa petržlenová vňať, satuirejka, bobkový list, soľ a čierne korenie, trochu z vývaru, 10 minút sa podusí. Nakoniec sa zahustí kyslou smotanou rouhabarkovanou s lyžicou hladkej múky. Akú kyslosť kto obľubuje, má ju mať, stačí dochutiť citrónovou šťavou - nikdy nie octom. Podobne, každý si dá múky podľa toho, akú hustotu obľubuje.
A táto omáčka nie je len k cestovinám a knedli, vynikajúco sa dá skombinovať so steakmi. Ja v tom prípade čierne korenie nahrádzam zeleným (sušené hríby aj zelené korenie sa máčajú spolu a dlhšie).
K zemiakovej prílohe bylinkové maslo, interhotely sa môžu schovať.
Lacné (pre hubárov určite), rýchle a chutné, vyskúšajte.
 


Najčítanejšie


  1. Věra Tepličková: Kto zistí, či je 90-ročná babička naozaj najväčšou rybou slovenskej ekonomiky? 518
  2. Robert Fico: Koniec nezávislosti sudcov a prokurátorov 232
  3. Pavel Macko: Nežartujte, pán Fico! Medzi nami je rozdiel. 186
  4. Richard Ciglanský: Zdaňme hypotéky ! 168
  5. Milan Brejcha: Ospravedlňujem sa za nich - kresťanov 145
  6. Matúš Vallo: Obchod storočia? 122
  7. Michal Hradil: Som milionár Michal (32) 121
  8. Barbora Majdišová: Prečo mi Švédi neprikázali karanténu a čo s tým má Pipi Dlhá Pančucha 120
  9. Monika Nagyova: Denník starej dievky – Ako sa vyrovnať s bezdetnosťou 119
  10. Martin Fletcher: Z totality do totality: výstava Paměti národa z příběhů pamětníků Královéhradeckého kraje 82

Rebríčky článkov


  1. Richard Gajarský: Corona virus special
  2. Martin Fletcher: Z totality do totality: výstava Paměti národa z příběhů pamětníků Královéhradeckého kraje
  3. Miriam Studeničová: O pozitívach koronavírusovej krízy a o poučení z nej
  4. Lukáš Parízek: Labyrint ekonomických opatrení
  5. Silvia Smolková: Kde sa vzal, tu sa vzal, Marián sa známym stal
  6. Július Kovács: Zabíjačka advokátov a sudcov s Kočnerom sa pre pandémiu vo väzení prekladá
  7. Roman Hutira: Najdrahšou komoditou sveta nie je zlato, ropa, diamanty a ani lítium. Je to Čas.
  8. Július Kovács: Odpovede sudruhovi Ficovi. Takže preceda SMERU tu máš odpovede.
  9. Vladimír Krátky: Birmovaný alkoholik prechľastal „ s kočárkem i děcko “ ... .
  10. Silvia Smolková: O tom, ako kapitán Andrej velil RTVS


Už ste čítali?