Načítavam moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Gastronómia: Bryndzové halušky-Recept na prípravu Slovenskej národnej pochúťky (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku


Hodnoť

RE:

Bryndzaky su fajn jedlo, ale pochutkou by som sa ich fakt neodvazil nazvat :D
 

 

u nas je to pochuťka. varí mama. a nedávam si len typickú klasiku, ale bryndzáky po našom. bryndza len kvalitná, halušky dtto, ale pridávam si aj praženú cibuľku do zlatista, slaninku zasadne oravskú prerastenú a na hore masívne nasypem postrúhaný oštiepok ;) ;) nie su to veru typické liptovské bryndzáky, ale sú ekluzívne.
 
Hodnoť

Čičikovovci halušky

nepreplachujú. V recepte uvádzate oravskú slaninu, ale na obrázku oravská nie je. Je to ale tak dobre, pretože oravská na škvarky nie je najvhodnejšia. Po vypražení "zgumovatie". Čičikovovi predkovia pridávali do halušiek nadrobno nakrájané uvarené zemiaky. A bez smotany. Čičikovova suseda robí halušky výlučne so syrokrémom. Bŕŕŕŕŕŕ...
 

Čičikovove

postrehy sú presné a podpisujem sa pod ne ;-)
 

 

Halušky sa ne-preplachujú, neoplachujú! Naopak naša teta Betka Banskobystrická ( rok narodenia v 1914) si ušanovala z tej haluškovej vody a ked bola bryndza proíliš tuhá (kvalitná prava bryndza sa skôr drobí, drolí a nie je pastózna ako tie v supermarketoch),tak konzistenciu jedla nariedila tou haluškovou vodou. Milujem bryndzové halušky, ale musia byť naozaj dobre a tá slanina, to je len taká čerešnička, Ked sú halušky zlé, ani dobrá slanina to nezachráni. A ešte si pamatám, že generácia mojej tetky Banskobystrickej tak tí jedli len ručne hádzané halušky, aj mňa to tetka učila a viem halušky hádzať aj ručne
 

 

Pripájam sa k tomuto vláknu diskusie s veľkým súhlasom. Nepreplachovať, bez smotany, radšej kúsok haluškovice na rozriedenie pravej nefalšovanej bryndze. Bryndzu z obchodov riediť nie je zapotreby. A halušky štikať z lopára lyžicou alebo nožom. Tak sa halušky v minulosti hádzali a túto tradíciu je nutné zachovať prinajmenšom v domácnostiach.
---------------------------
Moja pani prišla po dlhšom skúšaní na fintu s múkou. Dáva polovicu hladkej a polovicu polohrubej múky. Halušky tak nepôsobia v žalúdku ako cement, sú ľahšie.
 

Čičikovovi predkovia pochádzajú

zo starohorskej doliny, takže verí, že Betka banskobystrická ovládala prípravu halušiek na jednotku. Čičikovovci používajú na halušky doma vyrobenú bryndzu, Čičikov kúpi ovčí syr na súkromnom salaši pod Nízkymi Tatrami a jeho modrooká manželka ho nechá vyzrieť, pomelie ho, nasolí a šup s ním do mrazu. Jeden čas ale zaviedla novotu, použila oravskú slaninu, na čo ju Čičikov jemne upozornil, že takto nie, potom už túto chybu neurobila. Ak robí halušky Čičikov, tiež ich hádže z lopárika ručne nožom, špeciálne na to používaným. Každá je iná a tak je to správne.
 

no

a aby si to dotiahol do uplnej dokonalosti treba este:
pouzivat len specialny hrniec, smaltovany rucne, min 5x prevareny vodou spod Krivana.
voda na halusky len a jedine z pramena hrona.
slanina vyhradne z ocovej, od chovatela prasiec jana z horneho konca.
bryndza moze byt z hocakeho salasa, ale s razitkom z miestnej veteriny a posvatena misetnym knazom.
zabudol som na nieco?
 

Čičikov doplní, na čo

pán Ferko pozabudol. Lopárik musí byť tenký a cesto pred hádzaním sa omočí na lopáriku vo vriacej vode.
 
Hodnoť

a dodal

by som, že samozrejme sa žiada pravá ovčia bryndza
 

 

Pravá ovčia bryndza z ovčieho mlieka dovezeného z Francie..!
Funkcionárom JRD sa už nechce chovať ovce. Lepšie je pre nich ich chov zrušiť a žiť z dotácií Eur, získaných na plochy prázdnych pasienkov.
 

 

Iste, najmä keď žiadne JRD už neexistujú.
 
Hodnoť

takto sa veru halušky nerobia

premývať ich... brrrr....solí sa voda a nie cesto....a zlatý klinec žuvacia oravská slanina....
 

 

Za chvilu sa dohrnie "gastroexpert" Kulik a pouci ta, ze si mas zalozit blog a napisat a odfotit svoje recepty... Do neuznanych geniov neradno "kopat"
 
Hodnoť

 

vždy pol na pol hrubá múka a hladká ,v krajnom prípade polohrubá... a navrch pažítka
 
Hodnoť

 

Kuliku bonzovanie ti ide lepsie ako tie "gastrovytvory"... Z STB-aka dobry kuchar nebude.
P.S. Halusky dufam umyvas v umyvacke riadu Kuliku.
 
Hodnoť

 

Bryndzové halušky mám rád, ale mi je čudné ich označovať za "Slovenskú národnú pochúťku". Pôvodne je to vlastne regionálna špecialita pre stredné Slovensko. Moji starí rodičia tu "na Dolniakoch" ich nepoznali a u myslím si, že tradičné neboli ani na Záhorí alebo na Východe. Možno my nie sme praví Slováci?
 

 

Máš moje k+, z minulosti ide fakt len o regionálnu záležitosť, pridávanie zemiakov do cesta na halušky je príznakom chudobných regiónov, kde sa ľahšie dopestovali zemiaky, ako obilie a aj to až v období, keď sa udomácnili zemiaky na políčkach a záhradách. Zhruba tak od polovice 19 storočia. A prosím pekne, do toho obdobia spadá aj prudký prepad ovčiarstva, kedy prežívalo hlavne v tých chudobných a hornatých regiónoch. Preto aj "bryndzové" halušky bola asi strava tých, čo tie ovečky chovali a nejaký ten zemiak dopestovali.
Bryndzové halušky mám rád, ale ako príslušník etnickej skupiny nemcov na Slovensku máme zas iné "národné" jedlá :)
 


Najčítanejšie


  1. Dominika Dongova: Návod na to, ako milovať muža 200
  2. Mišo Šesták: Ruský generál: Slováci od Detvy sú polodivoký národ 193
  3. Martina Paulenová: To máte chlapčeka? 147
  4. Vladimir Kurajda: Nórsko je konečne lacné 143
  5. Michael Achberger: Potravinová pyramída: takto budete jesť zdravo a aj schudnete 139
  6. INESS : Gastráče: Tri argumenty a päť pseudoargumentov 77
  7. Stanislav Thomka: V Martine si priplatíme za cestu MHD. 1 euro za 1 zástavku? Taká je realita. 58
  8. Zuzana Pelaez: “Výchova dívek v Kolumbii” alebo “Vyrastie mi tu z dcérky namyslený ufňukanec?” 55
  9. Martina Hilbertová: Kto je v práci diskriminovaný viac ako ženy? No predsa matky 54
  10. Michal Šimečka: Ako dopadnú protesty v Bielorusku? 53

Rebríčky článkov


  1. Miroslav Galovic: Slovenské Černobyle. Rekapitulácia prvej série.
  2. Štefan Vidlár: Jin a Jang
  3. Jozef Legény: Sulíkova energetická zrada - Slovensko zadný dvor nemeckej energetiky?
  4. Robert Štepaník: diel 45 - cover me
  5. Štefan Vidlár: Zabili nám Ferdinanda
  6. Miriam Studeničová: Nekompromisná kritika knihy Jozefa Kariku "Strach"
  7. Adriana Boysová: Ako sa do neba kričí, tak sa z neho ozýva
  8. Vladimír Krátky: Nad Bratislavou sa blýska, hromy divo bijú !
  9. Kristína Jakubičková: Ako prekonať samu seba alebo beh na Pajštún
  10. Dominik Parajka: Prekvapil ma! Nový Hyundai i10 test


Už ste čítali?